Navigation


Tarih: 19 Mayıs 2012 Cumartesi



ASKERİ HAREKÂTIN BAŞLAMASI
ASKERİ HAREKÂTIN BAŞLAMASI
 

                                



Hamd âlemlerin Rabbi Allah'a salât-u selam ise Allah’ın resulü (Hz) Muhammed (as) e onun pak ailesine onun kardeşleri olan bütün peygamberlere onun ashabına ve bütün müminlerin üzerine olsun.



Değerli kutlu iz takipçileri! Bu yazımızda sizlerle Resul-ü Ekremin Bedir savaşından önce başlatmış olduğu askeri harekâtlardan bahsedeceğiz ve bunun gerekliliğini açıklayacağız Allah'ın izni ile. Savaşa izin verilince Resulullah gerekli hazırlıkları yaparak gerektikçe bazı bölgelere seriyyeler düzenledi. Resulullah özellikle Mekke müşriklerinin kervanlarına saldırı düzenliyordu. Bunun sebebi ise Mekke’nin kervanlarını ve ticari hayatının tehlikeye girmesi ve Mekke müşriklerinin hem maddi hem de manevi olarak çökertilmesi idi. Kervanların saldırıya uğraması ticaretlerini zayıflatıyordu. Bu olay hacıları da etkiliyor ve hacıların oraya gitmeye cesaretleri olmuyor, bu ise hacılardan elde edilecek gelirinde yok olmasına sebep oluyordu. Bu şekilde Mekke’nin ekonomisi iyice zayıflayacak ve Mekkeli müşrikler artık Müslümanlardan korkmaya başlayacaklardı. Resulullah’ın taktiği amacına ulaşıyordu müminler düzenledikleri askeri harekâtla esir ve ganimet elde ederek geri dönüyorlardı. Mü-ninler hicret ederken Mekke’de bıraktıkları mallarının bir kısmını almış oluyorlardı düzenlenen bu askeri harekâtla.



Değerli okuyucularım zaman zaman etrafımdaki kişilerden şu sözleri duyuyorum. Diyorlar ki, (Hz) Muhammed’in yaptığı askeri harekâtların bir terör olayından farkı yok, aynı zamanda bu davranışlar eşkıyalıktır. Bu düşünceyi taşıyan insanlara şunu söylemeliyim! Önce Resullahın hayatını ayrıntılarıyla bir güzel okuyun. Ama önyargısız. Sonra biraz düşünün. Onlar sadece Rabbimiz Allah dedikleri için yıllarca işkence gördüler. Bu da yetmez gibi müşrikler onların canlarına kastettiler. İslam’ın ilk şehidi Sümeyye’yi henüz unutmadık. Rabbim unutturmasın da… Ona ve ailesine yapılan onca işkenceyi neyle açıklayacaksınız acaba? Ya Resulullah’la birlikte bütün müminlere uygulanan o, uzun süreli boykotu, bu boykot sırasında açlıktan ölen çocukları hasta ve zayıf düşüp de tedavi göremediği için ölen o insanları…



Onlar, Müslümanlara Allah’ı birlediği için o kadar işkence ederken eşkıyalık, terör olmuyordu da, müminler haklarını ararken mi terör oluyorlar? Üstelik Resulullah’ın yaptığı onların silahıyla onları vurmaktır. Bu da mücadele hayatında yapılması mubah olan durumlardır. Unutmayalım ki müminler Mekke’yi canları tehlikeye girdiği için terk ettiler. Yine unutmayalım ki Mekke’den çıkarken bütün varlıklarını orada bıraktılar. Hakları olanı geri istiyorlardı.



Bu harekâtlar aynı zamanda Mekke’de kalıp da Medine’ye hicret edemeyen Müslümanların da güvende olmasını sağlıyordu. Müşrikler Müslümanların öfkesini arttırıp daha da zarar görmek istemedikleri için Mekke’deki Müslümanlara işkence edemiyorlardı. Resulü Ekrem efendimiz askeri harekâtı düzenlerken olayı her boyuttan inceleyerek hareket ediyordu. Şimdi sizlere bu harekâtları özet olarak açıklayacağız.



Rabiğ Harekâtı (Nisan 623)
Hicretin 8. ayında Ubeyde b. haris'in komutasında yaklaşık 60 kişiden oluşan bir birlik, hacıların Mekke'ye giderken kullandıkları yol üzerindeki bir vadi olan Rabiğ'e gönderildi. Harekâtın amacı, sif'ul bahr harekâtında olduğu gibi, Mekke müşriklerine gerektiğinde savaşmaya hazır olunduğunun ve ekonomik kaynaklarına saldırıda bulunulabileceğinin mesajını vermekti. Rabiğ’e varıldığında yaklaşık iki yüz kişilik Mekkeli bir grupla karşılaşıldı. Mekkeliler savaşmayı göze alamadılar. Sad b. ebu Vakkas’ın ok atması üzerine dağılıp kaçtılar. Bu arada Mekkelilerle birlikte olan, ancak aslında İslam’a girmiş bulunan Mikdad b. Amr Müslümanlara katıldı. Sad b. Ebu Vakkas’ın bu harekât sırasında düşmana attığı oklar, Müslümanların savaşmak niyetiyle attığı ilk ok oldu.



Harrar Harekâtı (Mayıs 623)
Hicretin 9. ayında Sad b. ebu Vakkas’ın komutasında 8 kişiden oluşan askeri birlik Mekke yakınlarındaki Harrar bölgesine gönderildi. Harekâtın amacı, Mekke kervanını gözlemek ve Mekkelileri tedirgin etmekti. Bu amaç gerçekleştirildi ve her hangi bir çatışma çıkmadan Medine'ye dönüldü.



Ebva (Veddan) harekâtı (Ağustos 623)
Hicretin 11.ayında Medine'ye 5 günlük mesafede bulunan Ebva bölgesine düzenlenen harekâttır. Harekâtı bizzat Resulullah komuta etti. Bu aynı zamanda Resulullah’ın komuta ettiği ilk harekât oldu. Medine’de yerine vekil olarak Sad b. Ubade'yi bırakan Resulullah, 60–70 kişilik birliğin başında yola çıktı. Amaç, Mekke müşriklerine gözdağı vermenin yanı sıra, Damra kabilesi ile bir dostluk anlaşması yapmaktı. Harekât amacına ulaştı. Hem Mekke müşriklerine gerekli gözdağı verildi ve hem de Damra kabilesiyle saldırmazlık anlaşmazlığı yapıldı. Anlaşma gereği iki taraf da birbirinin üçüncü bir tarafla anlaşma ve yardımlaşma içinde bulunmayacaktı.



Buvat Harekâtı (623)
Hicretin 13. ayında, Medine'ye uzak dağlık bölgede bulunan Buvat'a düzenlenen bir harekâttır. Harekâtı Resulullah komuta etti. Resulullah, harekât için Medine'den ayrılırken, kendisine vekâlet etmesi için Sad b. Muaz'ı bıraktı. İki yüz muhacirin katıldığı harekâtın amacı Mekke müşriklerine gözdağı vermekti.



Yararlanılan eser: Celalettin Vatandaş

 
Emine Güneş
Bu yazı 228 kez okundu.


Yorum Yaz

İsim :

Yorum: